Edwin Jacobs

28 03 2017

Uitnodiging Denksnack no. 12

DINSDAG 28 MAART 2017
20:00 uur

KAdECafé, Eemplein

Heeft Amersfoort een blinde vlek voor makers van kunst? Kunsteducatie en kunstpresentatie zijn bekende fenomenen waar beleidsmakers en maatschappelijke organisaties oog voor hebben. Maar geldt dat ook voor de makers of hangen de kunstenmakers er zo wat bij?
Als die blinde vlek bestaat, werd die de laatste tijd zichtbaar bij de behandeling van het kunstenaars-bolwerk De War. Voor sommige kunstenaars was de discussie over De War de lakmoesproef. Moet je als kunstenaar jaar in jaar uit wel energie blijven steken in de stad als men zo met de kunstenaar omgaat? Sommigen vragen zich af of de stad wel kunstenaars binnen de grenzen wil? Al vanaf het jaar nul van deze eeuw worden kunstenaars door opvolgende wethouders uitgenodigd om onbezoldigd aan te schuiven aan tafels waar ook allerlei betaalde krachten aan zitten. Veel kunstenaars missen daarna daadwerkelijk beleid, met een streep onder daad. Ze voelen zich niet gehoord. Voor de kunstenaars bij De War zit er niets anders op dan om te zien naar andere ruimten en die zullen vermoedelijk ook buiten de stad gezocht moeten worden. Halverwege dit jaar zullen zo’n 30 kunstenaars die nu hun ateliers in de Noack fabriek hebben ook moeten vertrekken. Is voor deze kunstenaars in Amersfoort echt geen plaats meer?

Maar hoe dan ze dat bij onze oosterburen? Hoe doen ze dat in duitsland? Edwin Jacobs was directeur van het `Centraal Museum in Utrecht en is tegenwoordig Gesammtleiter van de Dortmunder U, centrum voor kunst en creativiteit in Dortmund. Het centrum omvat museum Ostwall, de Kunsthal, Kunstverein fur Medientechnologie, het Centrum voor Beeldende Vorming. Tevens hebben de Technische Universiteit Dortmund en de kunstacademie een campus in Dortmunder U. De Dortmunder U staat bekend als een van de paradepaardjes van het Ruhrgebied. Edwin zal tijdens deze denksnack uit de doeken doen hoe het er in Duitsland aan toe gaat.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de StadsGalerij/staalkaartKUNSTENkrant? Meldt u aan voor de onregelmatige nieuwsbrief: kunstenkrant.nl/digitale-nieuwsbrief