Ode aan de middelmaat

open zodra de coronamaatregelen dat toestaan

van 6 tot en met 29 augustus

we mikken op een opening op | 07 08 2021

OPENING (onder voorbehoud)
07 08 2021

Rietveldpaviljoen
Amersfoort

Middelmaat, een begrip dat niet op veel sympathie hoeft te rekenen. Maar is dat terecht? Het statistisch begrip ‘gemiddelde’ is het totaal van de gemeten waarden gedeeld door het aantal waarden. Niet meer en niet minder. Een tweedimensionale werkelijkheid.
Het begrip middelmaat is in het domein van het gezonde verstand terechtgekomen. Met als direct gevolg, dat het begrip gekoppeld is aan een waarde-oordeel. En dat is niet direct een positief waarde-oordeel.
In de kunsten heeft middelmaat eenzelfde slechte naam gekregen. Middelmatige kunst, daar is er al zoveel van. Kunst moet klaarblijkelijk excelleren. Maar ten opzichte van wat? Auto’s kan je onderling vergelijken. Met een vergelijkbare motor kan je testen welke auto harder rijdt, of sneller. Maar een auto van Panamarenko? Waarmee moet je die vergelijken? Het zou al een teleurstelling zijn als de auto überhaupt zou rijden. Hoe moet je vaststellen of de auto van Panamarenko middelmaat is of excelleert? Je kan de auto alleen met zichzelf vergelijken. De auto van Panamarenko is én middelmaat én buitengewoon. De auto is alles ineen, omdat er maar één is. In de kunst is er maar één perspectief, dat van het kunstwerk zelf. Leve de middelmaat in de kunst!

Deelnemende kunstenaars:
Maarten van der Laag,
Theo Naessens,
Robert van Laar,
Lente Brugge,
Leo van der Veen

Opening
20:00 uur
performance door de voorzitter van het Genootschap van en voor kleurloze mensen

Nieuwjaarsshow
Vrijdag 1 januari, 16:00 uur. De nieuwjaarsreceptie, de dertiende uit een dozijn. Afwisselend programma.
Uiteraard met de bitterbal naar keuze.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de StadsGalerij/staalkaartKUNSTENkrant? Meldt u aan voor de onregelmatige nieuwsbrief: kunstenkrant.nl/digitale-nieuwsbrief